Délegyháza

Önkormányzat

Üdvözöllek Délegyháza fórumán!

Árulj el néhány érdekességet magadról, mutatkozz be a fórum többi tagja előtt.
Minden régi és új tagunknak jó fórumozást kívánunk!

Téma: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből?

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2012 nov. 10 10:14 #529

  • boamada
  • boamada profilkép
  • TÁVOL
  • Kezdő Fórumozó
  • Hozzászólások: 25
  • Köszönetek: 2
  • Karma: 4
Tisztelt Polgármester ÚR! Tisztelt K. Ati!
Azt kell, hogy mondjam, K.Ati szerencsés, mert a kezdetekkor nem kérte a vezetékes víz bekötését és legalizálta a helyzetet a DTV-vel. Régebben én is láttam ilyen lehetőséget, most azonban nem találtam a DTV honlapján erre vonatkozóan semmit.
Emlékképeim szerint a víz közműfejlesztési hozzájárulás befizetése is adók módjára behajtható köztartozásnak minősült, ha valaki nem kérte. Ezer éve még nagyapám fúratott kutat, kettőt is, az egyik nem volt ivóvíz, a másik viszont igen. Két nagyobb gyerekemmel az ivóvízként tanúsított kút vizét ittuk évtizedekig.
Számomra teljesen egyértelmű volt, hogy haladunk a korral, befizetem a víz közműfejlesztési hozzájárulást és rákötök. Megszüntettem a kút vizéhez tartozó házi vízellátó berendezést, sajnos még oda is ajándékoztam szőröstül-bőröstül a vízszerelőnek. Az álmomban sem jutott eszembe, hogy a vezetékes víz vízminőségi határértéke körül bármi probléma előfordulhat.
A legkisebb gyerekemnél ( ő a vezetékes vizet itta ) azonban az utóbbi egy évben különböző légúti problémák jelentkeznek, rendszeresen ismétlődően, pedig verseny szerűen sportol, így mindenféle vizsgálatokat elvégeztettünk nála. Kimutatták, hogy alkatilag nagyon erős, koránál 3 évvel fejlettebb csontozatú, stb. ezért kizárt, hogy csenevész , gyenge immunrendszerű gyerek, azért betegeskedik. Egészségesen táplálkozik, rengeteg bio gyümölcsöt kap. Félek, hogy lehet összefüggés a víz arzéntartalma és az egészségének romlása között.

Újszülött unokám és a gyermekágyas lányom pedig nem fogyasztja jelenleg a vezetékes vizet, hiszen sem a polgármester úr, sem az ÁNTSZ nem javasolja. Szerintem ez nem a XXI. századnak megfelelő szolgáltatás. Továbbra is felmerül bennem, hogy a kisbaba fürdetése, a mosogatás, a családnak történő főzés vajon a vitatott arzén tartalom miatt jó-e? Mégsem lehet a baba fürdetését , ruháinak mosását, stb. is ásványvízzel megoldani! És mi van azokkal, akik nem is tudnak a problémáról, vagy nincs pénzük palackos vízre?
A korábban tájékoztatásul feltett vízvizsgálati jegyzőkönyv, amiben a labor rögzíti, hogy a vezetékes víz nem ivóvíz, szintén nem nyugtat meg. A tájékoztatás és nyilvánosságra hozatal elmulasztása ( DTV, ÁNTSZ) , a teljes összegű számla leszámlázása állampolgárként, fogyasztóként a legnagyobb mértékben megdöbbentett. Önvédelemre, önellátásra ösztönöz.

Most komolyan foglalkoztat a kérdés, hogy a kút vizét bevizsgáltatom, és amennyiben a jelenlegi vízminőségi előírásoknak is megfelel, megpróbálom lebirkózni a szolgáltatóval, hogy nem kérem a vízszolgáltatást, csak a csatorna elvezetést.

Tisztelt Polgármester Úr!

Kérem válaszát arra vonatkozóan, hogy ( főleg a bizonytalan határérték és vízminőség miatt ) a helyi előírások értelmében megtehetjük-e, hogy szabadon döntünk és leválunk a vízvezeték rendszerről? ( Úgy, hogy nem kérjük vissza a befizetett víz közmű fejlesztési hozzájárulást)
Amennyiben a helyi előírások módosítása szükséges , számíthatunk-e hatékony, sürgős támogatására, intézkedésére?

Tisztelettel

Boross Adrienne
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2012 nov. 09 06:30 #517

  • K.Ati
  • K.Ati profilkép
Nekem azért volt új az Ön által említett tiltás, mivel nálunk a kút vize van a házba vezetve. Már többszőr volt ellenőrzés céljából a DTV (nemrég talán egy hónapja) és mindent rendben találtak. Tehát házi vízellátó rendszer van és a csatornahálózatra is rá vagyunk kötve.
Ezt úgy oldottuk meg, hogy vásároltunk egy vízmérő órát (kb ötezer forint), ezt a DTV hitelesítette, leplombálta. Azóta ennek a mérése alapján fizetjük a csatornadíjat. Van egy méretlen ága, amiről a kerti csap üzemel locsolás végett. Ez így elfogadott, legális.
Azért minden esetre beszereltettünk egy házi víztisztítót is a konyhába.
Ezért semmi bajom a (saját) vízzel. Gyerekeim ezen nőttek fel egészségesen.
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2012 nov. 09 06:30 #516

  • Rieblantal
  • Rieblantal profilkép
  • TÁVOL
  • Moderátor
  • Hozzászólások: 174
  • Köszönetek: 8
  • Karma: -61
Tisztelt Fórumozók!

Tájékoztatom Önöket, hogy a kisgyermekek szülei megfelelő tanácsadást kaphatnak az ivóvíz minőségével és az esetleges teendőkkel kapcsolatban Védőnői Szolgálatunknál (nyitvatartás, elérhetőség honlapunkon a Közérdekű Információknál).

Üdvözlettel: Dr. Riebl Antal
Utolsó szerkesztés: 2012 nov. 09 06:59 Írta: Rieblantal.
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2012 nov. 08 21:55 #515

  • Kulcsarlaszlo
  • Kulcsarlaszlo profilkép
Mindenhol csak a pénzlehúzás, a pénzlehúzás, a pénzlehúzás..
Egyszer csak megunja ezt a választópolgár.....

Pedig, mintha ez a fene nagy önkormányzatiságot éppen azért találták volna ki, hogy nekünk, választópolgároknak jobb legyen.. s mit lát a választópolgár?
Mi közben neki egyre rosszabb, mi közben napi szintű anyagi problémákkal küzd..
Addig a "köz" , forint százmilliókat herdál el , a többiekkel közös vagyonából..

Mi közben egy, anno a "rendszerváltás"- nak csúfolt de valójában maffiózóképző tanfolyamnak is beillő időszak alatt kitanult nomenklatúra a nyakunkba ült és vígan éli a közalkalmazottak általuk oly siralmasnak ,keservesnek mondott életét..
Mely annyira szörnyű, hogy négy évente hatalmas versenyfutást rendeznek annak érdekében, hogy ebben a rettentően, kegyetlenül, szörnyen nehéz önkormányzati létben részt vehessenek újabb négy évig..


Sajnálom is őket, még krokodil könnyeket is ejtek..



Fura világban élünk, annyi szent..

Talán nem ide illő ez a gondolatsor de a fene tudja miért, most ez jutott eszembe..
Utolsó szerkesztés: 2012 nov. 08 21:58 Írta: Kulcsarlaszlo.
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2012 nov. 08 21:11 #514

  • boamada
  • boamada profilkép
  • TÁVOL
  • Kezdő Fórumozó
  • Hozzászólások: 25
  • Köszönetek: 2
  • Karma: 4
Arra alapozom , hogy nem szabad döntésünk, hogy esetleg ha jó minőségű kútvizet akarunk inni, megtehetjük, mert

nem dönthetünk úgy, hogy köszönjük, nem kérjük sem a vízszolgáltatást, sem a szennyvíz elvezetést, megoldjuk saját kútról és létesítünk egy teljesen környezetbarát, saját EU irányelveknek is megfelelő, CE jelöléssel ellátott , környezetvédelmileg minősített házi szennyvíztisztító berendezést, amiből az akár ivóvíz minőségű tisztított vizet kilocsoljuk a saját kertünkbe ( vagy akár megisszuk) , mert

Délegyháza Község Önkormányzata Képviselő–testületének
37/2011. (X.19.) önkormányzati rendelete


5. § (1) Illetéktelen - méretlenül, a Szolgáltató hozzájárulása nélkül történőivóvízhasználatért a szolgáltatást jogtalanul igénybe vevőnek az illetéktelen fogyasztás időpontjától kezdődően e rendelet 1. számú mellékletének b) pontjában meghatározott, vízfogyasztási díj kétszeresével, a 2. számú mellékletben meghatározott átalány mennyiségekkel kiszámított ivóvíz díját kell megfizetnie a Szolgáltató részére.

(3) Illetéktelen ivóvízhasználatnak minősül:
a) egyéb módon méretlenül történő vízvételezés,
b) az ingatlanon lévő kút és az ivóvízvezeték-hálózat összekötése.
Az a-d) pontokban meghatározott tevékenységek szabálysértésnek minősülnek, amelyek elkövetése 50.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, míg az e) pontban meghatározott eset az Szkr. 126. §-a szerinti szabálysértésnek minősül.

Délegyháza Község Önkormányzata Képviselő–testületének
36/2011. (X.19.) önkormányzati rendelete

10. § (1) Délegyháza Község közigazgatási területén a közművesítéssel érintett ingatlanok tulajdonosa 2013. június 30-ig köteles
a) saját költségén az ingatlanán keletkezett szennyvizek elvezetésére az ingatlan szennyvízelvezetését kiépíteni és a szennyvízelvezető műre rákötni, valamint
b) a korábban épült zárt szennyvízvezetéket, szennyvíztárolót és szikkasztót, a létesítendő bekötő vezetékből kiiktatni, a szennyvíztárolásra szolgáló egyéb létesítményt megszüntetni.
c) A szennyvízkezelési szolgáltatást a Kr. és e rendelet előírásai szerint igénybe venni.
11. § (1) Amennyiben az ingatlan tulajdonosa a 10. § (1) bekezdésében foglalt kötelezettségeinek nem tesz eleget, az Szkr 126. § (1) bekezdés b) pontja szerint szabálysértést követ el, és a jegyző szabálysértési bírság kiszabása mellett 2013. augusztus 31-ig kötelezi az ingatlan tulajdonosát:
a) a szennyvízelvezető mű mentén fekvő ingatlanának a szennyvízelvezető műbe való bekötésére,

Átfogó ellenőrzést is indított a DTV ez ügyben:


www.dtvrt.hu/upload-pic/doku/402.pdf

Új kút fúrás engedélyezése jegyzői hatáskör, házi szennyvíztisztító berendezés létesítése szintén engedélyköteles. Engedélyt nyilván nem kapnánk, hiszen a helyi rendeletekkel ellentétesen, önellátóan kívánnánk megoldani a víz- és szennyvíz ellátásunkat… Még akkor sem, ha nem kérnénk vissza a befizetett víz- és szennyvíz közműfejlesztési hozzájárulásokat.
A Szolgáltató feltételezésem szerint szintén nem fog hozzájárulni a , hiszen nem érdeke, hogy pl. a konyhai mosogatóhoz a fogyasztó odavezeti az egészséges kútvizet.
A kör bezárult, marad a vitatott határértékkel rendelkező arzén tartalmú „ivóvíz”
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2012 nov. 08 16:43 #511

  • K.Ati
  • K.Ati profilkép
"A kútvizet nehogy bevezessük a házainkba ( akkor se, ha az ellentétben a vezetékes vízzel valóban ivóvíz ) , mert helyi önkormányzati rendelet tiltja, DTV Zrt. ellenőrzi, büntet."

Ez nekem új.
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2012 nov. 08 12:35 #510

  • boamada
  • boamada profilkép
  • TÁVOL
  • Kezdő Fórumozó
  • Hozzászólások: 25
  • Köszönetek: 2
  • Karma: 4
Tisztelt Kováts Lajos, aggódó állampolgártársam, fogyasztó társam!
A helyzet finoman szólva kissé bizonytalan.
A DTV Zrt. nem teszi nyilvánossá rendszeresen a mérési adatokat, az arzén vizsgálatra vonatkozóan egyáltalán nem. Többszöri kérésemre - polgármester úr tiszteletére legyen mondva- egy vizsgálati eredményt felraktak a polgármesteri hivatal honlapjára (www.delegyhaza.hu/d/ka/arz%C3%A9n201210.pdf ), de a DTV Zrt. honlapra nem. E szerint a víz nem ivóvíz. Nem csak a csecsemők számára, a többi fogyasztó számára sem.

Nem csak nálunk, ORSZÁGOSAN jelent problémát az arzén. webcache.googleusercontent.com/search?q=...&hl=hu&ct=clnk&gl=hu
A fő gond, hogy a KEOP program keretein belül 200 milliárdos - 90 százalékban az unió által finanszírozott - Ivóvízminőség-javító programot nem sikerült teljesíteni. Ha az Unió Magyarország orrára koppint, mi lesz? Nem az egészségünkért aggódik ám senki….
A baj nem kicsi, állítólag Brüsszel nem fogadta el a további hosszabbítási kérelmet és lajtos kocsiknak kell szállítania a vizet 2012. december 25-től. webcache.googleusercontent.com/search?q=...&hl=hu&ct=clnk&gl=hu
Megy a kapkodás, jogszabály toldozás.
Azt azért mégsem merik leírni, hogy adjuk nyugodtan a csecsemőknek a vizet. Tanácsokat adnak, hogy:
" A gyermekek szervezete különösen érzékeny, a fejlődő agy arzén hatására alacsonyabb IQ...,daganatos betegségek, stb.

ÁNTSZ tájékoztató szerint: 2012. december 25-ig Magyarországon átmeneti határérték van érvényben , ez 2009. decemberéig 50, jelenleg 20 ug/l.
Polgármester Úr azt írta:
„Amit biztosan kijelenthetek, hogy a DTV Zrt. által, vezetéken szolgáltatott ivóvíz arzéntartalma nem haladja meg a 2012. december 15-ig alkalmazandó határértéket, tehát a 0,02 mg/l-t, s bízom abban, hogy az említett határidőt követően is tartani tudjuk a szigorúbb követelményeket (0.01 mg/l), hiszen a szóbanforgó probléma megoldása érdekében már 2012. májusában négyoldalú szerződést kötött önkormányzatunk Dunavarsány Város Önkormányzatával, a DTV Zrt-vel és a Dunavarsányi Ipari Park Kft-vel.”
Az ÁNTSZ-től Répás Sándornétól kaptam az alábbi e-mailt Dr. Földi Zsuzsanna aláírással
„Tisztelt Boross Adrienn!
Intézetemhez a délegyházi arzénes ivóvízzel kapcsolatban érkezett kérelmére az alábbi tájékoztatást adom:
A délegyházi polgármester úrtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az ivóvíz szolgáltató által végeztetett vízvizsgálatok eredményéről értesítették önt. Az intézetünk által elvégzett hatósági vizsgálatok eredményei arzén tekintetében hasonlóak.
Tájékoztatom, hogy a 201/2001. Korm. rendelet arzénre vonatkozóan ideiglenes határértéket ír elő Délegyházán, mely 50 µgr/l. Az ideiglenes határérték alól kivételt - amire ön is hivatkozik - a nitrit tartalomra tesz, arzénre jelenleg ilyen előírás nincs.
Tekintettel arra, hogy az ideiglenes határérték várhatóan változni fog az Uniós határértéknek megfelelően, javasoljuk, hogy az újszülötteknek és csecsemőknek ne használják fel a vizet közvetlen fogyasztásra.
Ráckeve. 2012. november 05.
Dr. Földi Zsuzsanna
kistérségi tisztifőorvos

Budapest Főváros Kormányhivatala
Ráckevei Kistérségi Népegészségügyi Intézete
2300 Ráckeve, Kossuth u. 25.
Tel: +36(24)485-252”

Még igazat is mond az e-mail, mert Kormányunk most, 2012. október 10-től megváltoztatta a 201/2001. (X. 25.) Korm. rendeletet.
Véleményem szerint elég érdekes, hogy az ÁNTSZ tájékoztató szerint 20ug/l a határérték, a vizsgálati jegyzőkönyv szerint az arzén tartalom miatt nem ivóvíz a vizünk. ( akkor 10 ug/l határértékhez viszonyították )
Ennek oka nyilván az volt, hogy a rendelet (5)szerint : „A (3)-(4) bekezdésben foglaltak nem vonatkoznak az arzén 1. számú melléklet B részében megjelölt határértékére, amennyiben a vizet élelmiszer előállítására használják fel.” Ez most is szerepel a rendeletben. Elfelejtették kivenni a nagy sietségben. De, hogy „orvosolják” a problémát, a 288/2012. (X. 11.) Korm. rendelet 3. § (3). Hatályos: 2012. X. 12-től.
„7) A (4), (6) és (11) bekezdés szerinti vízminőségi jellemző alkalmazási kötelezettségének
beálltáig az 1. számú melléklet F részében foglalt ideiglenes határértéket kell alkalmazni.”
A változtatás ideiglenes határértékre már nem tartalmaz határidőt.
DE: ezek eltűntek:
(2) Az 1. számú melléklet B és C részében csillaggal (*) megjelölt vízminőségi jellemzők határértékei az Európai Unióhoz történő csatlakozásról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésével egyidejűleg lépnek hatályba.
(3) A 6. számú melléklet A részében felsorolt településeken az arzén, bór, fluorid és nitrit 1. számú melléklet B részében meghatározott határértékeinek betartását legkésőbb 2006. december 25-ig kell biztosítani.
(4) A 6. számú melléklet B részében felsorolt településeken az arzén és ammónium 1. számú melléklet B és C részében meghatározott határértékeinek betartását legkésőbb 2009. december 25-ig kell biztosítani.

Összefoglalva: felelős nincs, jelenleg mindenki jogszerűen jár el, az Uniós előírás ötszöröse lehet a vizeinkben, a későbbiekben előforduló daganatos megbetegedések kockázatára felhívták a figyelmet.
Mi biztos, ami biztos, ne adjuk a gyerekeknek a drága csapvizet, mert arzénes. A kútvizet nehogy bevezessük a házainkba ( akkor se, ha az ellentétben a vezetékes vízzel valóban ivóvíz ) , mert helyi önkormányzati rendelet tiltja, DTV Zrt. ellenőrzi, büntet. Koncessziós szerződés szerint ez a szolgáltató lesz még vagy 20 évig.
Akinek nincs pénze ásványvízre, arzénszűrő kancsóra, az meg magára vessen….

Az arzénmentesítő berendezések piaca virágzik. Az ÁNTSZ továbbra sem teszi nyilvánossá az adatokat…..( csak annyit ír: hasonló ), hiszen a polgármester úr tájékoztatása szerint én megkaptam az adatokat. További nyilvánosság úgy tűnik, nem szükséges. A honlapján a jogszabályokkal ellentétesen továbbra is 2009 évi adatok szerint minden rendben.
MEGNYUGODHATUNK.
Utolsó szerkesztés: 2012 nov. 08 12:38 Írta: boamada. Indoklás: megjelenítés hiba korrekció
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2012 nov. 08 06:34 #509

  • kovatslajos
  • kovatslajos profilkép
  • TÁVOL
  • Újonc Fórumozó
  • Hozzászólások: 4
  • Karma: 0
én a csillagot a nitrit tartalom mellett találtam a kormányrendeletben. segítséget kérek, hogy Ön hol találta ezt meg, mert gyermekeink egészsége igen fontos, kiemelt ügy !!!!

tisztelettel




F)81 Ideiglenes határértékek




arzén

50 µg/l






bór B

5,0 mg/l






bromát

25 µg/l






fluorid

1,7 mg/l






nitrit*

1,0 mg/l






ólom

25 µg/l






ammónium

2,0 mg/l






* Az ideiglenes határérték első életévüket be nem töltött csecsemők és várandós anyák ivóvízellátásában nem alkalmazható.
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2012 okt. 30 21:54 #468

  • Péter az állat
  • Péter az állat profilkép
  • TÁVOL
  • Tapasztalt Fórumozó
  • Hozzászólások: 47
  • Köszönetek: 2
  • Karma: 3
"
Jaj de finom:)

"Kellő" mennyiségű bór is van benne..
Hogy örülhetnek a kapitóliumban




Névmutató

Capitolium a tóparti nádas kocsma népi elnevezése.
Délegyháza egyik fő idegenforgalmi látványossága.
A helyi törvényhozás épülete."


:lol: :silly: :lol: :silly: :lol:
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2012 okt. 30 16:24 #465

  • boamada
  • boamada profilkép
  • TÁVOL
  • Kezdő Fórumozó
  • Hozzászólások: 25
  • Köszönetek: 2
  • Karma: 4
Tisztelt Polgármester Úr!

Nagyon köszönöm, hogy ígéretének megfelelően tájékoztatást adott.

A vizsgálati eredmény azt tartalmazza, hogy : arzén 19,8 ug/l, határérték 10 ug/l, eltérés 1 ug/l lehetne, továbbá azt is, hogy a 201/2001 ( X. 25.) kormányrendelet alapján NEM IVÓVÍZ MINŐSÉGŰ.
Az Ön által korábban feltett ÁNTSZ tájékoztató ugyan tartalmaz 20 ug/l értéket, azonban a kormányrendelet jelenleg hatályos változata ezt nem tartalmazza.
Lehet, hogy ez egy korábbi ÁNTSZ tájékoztató, de az is lehet, hogy van ideiglenes, vagy átmeneti határérték, ami miatt a jelenlegi jogszabály és az Uniós követelmények ellenére sok száz településen meghaladhatja a vízben lévő arzén a jogszabály határértékét... akár egyedi ÁNTSZ engedély alapján, akár más okból.
De akkor a vizsgálatot végző laboratórium miért írta le, hogy nem ivóvíz ? Létezik olyan engedély , ami alapján a DTV Zrt. ez alapján a magasabb határérték alapján szolgáltathatja a vizet?
Kérem, ezzel kapcsolatosan szíveskedjen további információkat beszerezni és a lakosság tájékoztatását megtenni, mivel a 1990. évi LXV. szóló törvény 8.§ (4) pontja kimondja, hogy a települési önkormányzat köteles gondoskodni az egészséges ivóvíz ellátásáról.

Jelen vizsgálati jegyzőkönyv szerint a DTV Zrt. által szolgáltatott víz nem egészséges ivóvíz. Ezzel kapcsolatban a helyi önkormányzat vezetőinek nyilván megvannak a jogi eszközei a további lépések megtételére a szolgáltató felé, nagyon kérem, ezeket tegye meg.

Mindenesetre számomra az derült ki, hogy nem tudjuk egyelőre, hogy a jelenlegi időszakban, 2012. december 15-ig (vagy 25-ig ) a víz szolgáltatónak van-e engedélye arra, hogy 10ug/l felett szolgáltassa a vizet. EZ FELTÉTLENÜL TISZTÁZANDÓ.
Tételezzük fel, hogy a fogyasztók eddig az átmeneti vagy ideiglenes határidőig elfogadják, hogy ez van, aki akar vesz palackos ásványvizet.

DE:
Az ideiglenes határérték első életévüket be nem töltött csecsemők és várandós anyák ivóvízellátásában nem alkalmazható.

Ezért ismét kérem, mérjék fel a várandós- és szoptatós anyákat, 1 év alatti gyermekeket és erős hatást gyakoroljanak a Szolgáltatóra, hogy vagy palackos vizet, vagy arzénszűrő kancsót biztosítson számukra.
Amennyiben a DTV Zrt. erre nem hajlandó, akkor az Önkormányzat kötelessége.

Eddigi együttműködő hozzáállását megköszönve számítok további segítőkész intézkedésére és hadd tegyem hozzá: Délegyházi anyák és nagymamák nevében is.


Tisztelettel

Boross Adrienne
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2012 okt. 30 15:03 #464

  • Zoli99
  • Zoli99 profilkép
  • TÁVOL
  • Kezdő Fórumozó
  • Hozzászólások: 20
  • Köszönetek: 1
  • Karma: 4
www.hogyankell.hu/Arz%C3%A9nmentes%C3%ADteni_az_iv%C3%B3vizet

"Szerezzünk be arzénszűrő kancsókat. Ezek a megengedett határérték alá csökkentik az arzéntartalmat. Egy kancsót kb. 5000 Ft-ért vásárolhatunk, a hozzá tartozó arzénszűrőt pedig 1500-2000 Ft körül, amit általában 4 hetente kell cserélni. "

Hát minimum ilyen kancsót kellene biztosítani a "szolgáltatónak", meg hozzá a szűrőt havonta....
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2012 okt. 30 13:39 #463

  • Kulcsarlaszlo
  • Kulcsarlaszlo profilkép
Jaj de finom:)

"Kellő" mennyiségű bór is van benne.. :sick:
Hogy örülhetnek a kapitóliumban




Névmutató

Capitolium a tóparti nádas kocsma népi elnevezése.
Délegyháza egyik fő idegenforgalmi látványossága.
A helyi törvényhozás épülete.
Utolsó szerkesztés: 2012 okt. 30 13:42 Írta: Kulcsarlaszlo.
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2012 okt. 30 13:28 #461

  • Stratos
  • Stratos profilkép
  • TÁVOL
  • Vérprofi Fórumozó
  • Hozzászólások: 165
  • Köszönetek: 40
  • Karma: 24
Tiszteletem!

Biztosan nem a megtévesztés volt a célja a T. Polgármester Úrnak, azzal, hogy a jegyzőkönyvben és az előírásban következetesen ug/l-ben megadott érték helyett mg/l értéket adott meg, de azért szeretném egyértelműsíteni.
A 0,0198 mg/l az egészen pontosan 19,8ug/l azaz, hogy a 10ug/l határérték kétszerese.
Immáron jegyzőkönyvünk is van arról hogy a DTV Zrt által DÉlegyházán szolgáltatott 1000Ft/m3 + kb1500Ft/m3 víz (szennyvíz elvezetéssel és önkormányzati kiegészítéssel)
" NEM IVÓVÍZ MINŐSÉGŰ"!

Vz_uG.JPG


Vz_uG_nem.JPG
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2012 okt. 30 12:52 #460

  • Rieblantal
  • Rieblantal profilkép
  • TÁVOL
  • Moderátor
  • Hozzászólások: 174
  • Köszönetek: 8
  • Karma: -61
Tisztelt Boross Adrienne!

Feltettem a közérdekű információk közé az októberben közölt mérési adatokat. Ebből látható, hogy az arzénszint 0,0198 mg/l. Tekintettel arra, hogy egészségügyi tájékoztatásra nem vagyok jogosult, ezért csak azt tudom tenni, hogy szíves figyelmébe ajánlom az alábbi linken elérhető cikket.


www.bebikkicsikesnagyok.hu/7624/tovabbra...gyakorlati-tanacsok/

Tisztelettel: Dr. Riebl Antal
Utolsó szerkesztés: 2012 okt. 30 12:53 Írta: Rieblantal.
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2012 okt. 29 16:46 #457

  • boamada
  • boamada profilkép
  • TÁVOL
  • Kezdő Fórumozó
  • Hozzászólások: 25
  • Köszönetek: 2
  • Karma: 4
Tisztelt Kovács Lajos!

Fő aggodalmam nem a felnőttek, hanem a terhes anyák, kisbabák, gyermekek miatt van. Továbbá a nyilvánossághoz való jogunk érdekében ragaszkodom ahhoz, hogy a jogszabályoknak megfelelően konkrét mérési eredményeket hozzanak nyilvánosságra. Szeretném, ha minden fogyasztó felelős állampolgárként maga dönthetné el, hogy kockáztatja-e a saját és családja egészségét a vezetékes vízzel, vagy biztonság kedvéért vesz magának palackos vizet, arzén szűrő berendezést. Ehhez tudnunk kell, mennyi is az a túllépés....

Komoly előrelépés történt, melyről örömmel tájékoztatom fórumozó társaimat : Polgármester Úr a közérdekű adat fórumon felelős vezetőhöz méltóan ígéretet tett nekem, hogy információt kér az illetékesektől és tájékoztatni fog.
A korrektség érdekében ( ne csak kritikák szerepeljenek ) felteszem ide a válaszát, és az én további figyelem felhívásomat, kérésemet, hátha valaki nem olvasta a másik témánál.

"

Tisztelt Polgármester Úr!

Köszönöm válaszát, amit idézek:

"Délegyháza Község Önkormányzata mindent megtett és megtesz az egészséges ivóvíz biztosítása érdekében. Örömmel mondhatom, hogy már folyamatban van az uniós pályázat nyomán elnyert ivóvízminőség javító beruházás. Az erre vonatkozó szerződések honlapunkon olvashatóak. Jó reménnyel állíthatom, hogy 2013. márciusában elindul a próbaüzem és 2013. nyarán már tudjuk tartani a 0,01 mg/l értéket.

Amit biztosan kijelenthetek, hogy a DTV Zrt. által, vezetéken szolgáltatott ivóvíz arzéntartalma nem haladja meg a 2012. december 15-ig alkalmazandó határértéket, tehát a 0,02 mg/l-t, s bízom abban, hogy az említett határidőt követően is tartani tudjuk a szigorúbb követelményeket (0.01 mg/l), hiszen a szóbanforgó probléma megoldása érdekében már 2012. májusában négyoldalú szerződést kötött önkormányzatunk Dunavarsány Város Önkormányzatával, a DTV Zrt-vel és a Dunavarsányi Ipari Park Kft-vel.

Abban a nem várt esetben, amennyiben vezetékes ivóvízünk arzéntartalma meghaladja a decemberben hatályossá váló szigorúbb előírásban foglaltakat, úgy önkormányzatunk más módon fog gondoskodni az egészséges ivóvízről, mindaddig amíg a fentiekben körülírt beruházás nem fejeződik be.

A gyermekek és kismamák ivóvízfogyasztásával kapcsolatos kockázatokról nincs jogosultságom nyilatkozni, azt azonban nyugodt szívvel írhatom, hogy közegészségügyi hatóságtól semmilyen tiltást, vagy korlátozást nem kapott önkormányzatunk e körben. Ez ügyben az első munkanapomon további információt kérek az illetékesektől, melyről tájékoztatni fogom.

Bízom abban, hogy kielégítő választ kapott kérdésére.


Tisztelettel: Dr. Riebl Antal polgármester "

Engedje meg, hogy megjegyezzem, ezt vártam Öntől, mint felelős vezetőtől.
Nagyon számítok arra, hogy részletes , korrekt, mérések nyilvánosságára hozásával történő tájékoztatást kapunk a valós helyzetre, mérési eredményekre.

Egy dologra szeretném felhívni a figyelmét a fentiekben Ön által leírtakhoz:

* Az ideiglenes határérték első életévüket be nem töltött csecsemők és várandós anyák ivóvízellátásában nem alkalmazható.

Tehát az érvényes határérték rájuk nem a 2012. december 25-ig alkalmazható 0,02 mg/l-t, hanem a 0.01 mg/l JELENLEG IS.

Várom mielőbbi válaszát, intézkedését a babák és anyukáik védelmében.

Tisztelettel

Boross Adrienne "
Utolsó szerkesztés: 2012 okt. 29 16:49 Írta: boamada. Indoklás: dátum javítás
Téma zárolva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.322 másodperc

SJ Sticky Any Module

Széchenyi Terv Plusz logó

Keresés

Bejelentkezés

A regisztrációval Ön elfogadja a regisztrált felhasználókra vonatkozó szabályokat, melyet a Fórum oldal, Szabályzat fülre klikkelve olvashat el.

Közadattár

ISO 14001

Környezetvédelem

Délegyháza környezetvédelmi programja

Copyright © 2013. All Rights Reserved.