Délegyháza

Önkormányzat

Tájékoztatás

A DTKH Nonprofit Kft. tájékoztatása alapján 2020. május 11-én elszállítják Községünkből a PET palackokat.

Tájékoztatás a kóborló ebek miatti ebtartói felelősségről

Tájékoztatás a kóborló ebek miatti ebtartói felelősségről

A felügyelet nélkül közterületen tartózkodó kutyák a sportolókra (futókra), kerékpárosokra és a kisgyermekekre különösen veszélyesek, gazdájukat pedig szabálysértési, súlyos következmény esetén büntetőjogi felelősség terheli.

Települési körülmények között jellemzően úgy követi el az ebtulajdonos a szabálysértést, hogy a felügyelete alatt álló kutyát a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja, vagy játszótérre - segítő kutya kivételével - beengedi, illetve beviszi.

A szabálysértési tényállás megállapításakor nem felmentő körülmény, hogy a kutya eltépte a láncát, kiásta magát a kerítés alatt, vagy idegen kutyák tették ezt a mi kerítésünkkel párzási időszakban, ezért tudott megszökni a miénk; munkavégzés miatt naphosszat távol volt az ebtartó, petárdázás, dörgés miatt szökött meg a kutya, stb. Az állattartó ugyanis köteles felelősen ebet tartani, azaz bármilyen körülmények között biztosítania kell a felügyeletét. Ennek módját sem jogszabály, sem hatóság nem állapítja meg, teljes mértékben az állattartó sajátos körülményeire és anyagi lehetőségeire van bízva.

A felelős tartással össze nem egyeztethető gyakorlatot folytató ebtartó, veszélyeztetés kutyával szabálysértés miatt pénzbírsággal kényszeríthető a felelős magatartásra, melynek legalacsonyabb összege ötezer, legmagasabb összege százötvenezer forint, szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén háromszázezer forint.

A lakosság jellemzően még mindig a jegyzőtől (teljes tájékozatlanság esetén az önkormányzattól, polgármestertől) várja a kutya ügyekben való ügyintézést, azonban 2012. április 15-től a jegyzőktől a Járási Hivatalokhoz tették át az általános szabálysértési hatáskört, 2020. március 1-től pedig már a Rendőrség általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerve jár el. (Pest Megyei Rendőr-Főkapitányság Szigetszentmiklós Rendőrkapitányság 2310 Szigetszentmiklós, Apor Vilmos utca 1.)

Az elektronikus ügyintézés lehetősége segít a feljelentés, továbbá a fotó vagy képfelvétel bizonyítékok gyors eljuttatásában, de természetesen tehetőség van a hagyományos papír alapú ügyintézésre is. A veszélyeztetés kutyával szabálysértés sértettjeinek célszerű megjelölni az időpontot és a tanúkat is, akik vallomásukban alá tudják támasztani a jogsértő cselekményeket, be tudják azonosítani a kutyát és tulajdonosát, hogy a rendőrhatóság a tényállást teljeskörűen és kétséget kizáró módon tisztázhassa. A közösségi média felületén való véleménynyilvánítás és a sérelmek megosztása önmagában csak kvázi cselekvés, megoldásra nem vezet, ennek útja kizárólag a szabálysértési eljárás kezdeményezése a tulajdonossal vagy ismeretlen személlyel szemben. A közösségi oldalak viszont arra kiválóan alkalmasak, hogy a tanúk körét bővíteni lehessen, és a további elkövetések feltárhatóak legyenek.

Polgármesteri Hivatal

Tájékoztatás idegenforgalmi adóval kapcsolatban

TÁJÉKOZTATÓ

a Kormány 140/2020.(IV.21.) Kormányrendelet a Gazdaságvédelmi akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adóztatási könnyítésről szóló rendelkezései

az idegenforgalmi adóval kapcsolatban.

2020. április 26-tól 2020. december 31-ig terjedő időszakban eltöltött vendégéjszakák utáni idegenforgalmi adót

- az adó alanyának nem kell megfizetnie

- az adó beszedésére kötelezettnek nem kell beszednie, befizetnie

- a megállapított, de be nem szedett adót azonban be kell vallania az adóhatósághoz

( Nem kell a bevallást benyújtani azon hónapokban, amelyekben nem volt eltöltött vendégéjszaka.)

2020. április 26-ig eltöltött vendégéjszakák után az idegenforgalmi adót be kell szedni és az eddigi szokásos módon meg kell fizetni.

Az áprilisi vendégéjszakákról kettő bevallást kell benyújtani az alábbiak szerint:

( A bevallás benyújtási határideje: 2020. május 15.)

1.     2020. április 1. – 2020. április 26. időszakra

2.     2020. április 27. – 2020. április 30. időszakra

A 2. pontban leírt időszakra benyújtott bevallás „A” jelű betétlapját az alábbiak szerint kell kitölteni:

-számított idegenforgalmi adó összege sorába- be kell írni a számított adó összegét

- az Önkormányzati adóhatóságnak fizetendő adó összege sorába – „0”.-Ft-ot kell írni.

2020. május – 2020. december hónapokra csak egy bevallást kell benyújtani.

                                                                             Délegyházi Polgármesteri Hivatal

                                                                                                 Adóhatósága

Keresés

Bejelentkezés

A regisztrációval Ön elfogadja a regisztrált felhasználókra vonatkozó szabályokat, melyet a Fórum oldal, Szabályzat fülre klikkelve olvashat el.

ISO 14001

Környezetvédelem

Délegyháza környezetvédelmi programja

Copyright © 2013. All Rights Reserved.