Délegyháza

Önkormányzat

Ivóvíz

Az ügycsoport felelőse:

Tisza Gabriella településüzemeltetési előadó

 

Elérhetősége:

Polgármesteri Hivatal 3-as számú szoba

Tel: 06 (24) 542-155 / 3-as mellék

Fax: 06 (24) 542-156

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Ügyfélfogadási rend:

Hétfő: 800-1200

Szerda: 800-1730

Péntek: 800-1100

 

Ügyintézési határidő:

Kérelem beérkezését követő 22 munkanap

 

 

2.7. IVÓVÍZZEL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÁS

1990. évi LXV. számú „A helyi önkormányzatokról” szóló törvény 8.§ (4) pontja kimondja, hogy a települési önkormányzat köteles gondoskodni az egészséges ivóvíz ellátásáról.

Délegyházán haladéktalanul szükségessé vált az ivóvízminőség javítása. Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001.(X.25.) Kormányrendelet 1.számú melléklet F részébe foglalt ideiglenes határértékeket a kémiai vízminőségi jellemzők körében az arzént illetően 2009. december 25-ig lehetett alkalmazni, így az ÁNTSZ a következő ellenőrzésnél  határérték túllépés esetén szükség ellátási kötelezettséget írhat elő.

2010. március 17-én ÁNTSZ Regionális Intézetétől levél érkezett, melyben tájékoztat fent vázolt helyzetről, valamint kérte, hogy a polgármester adjon tájékoztatást 15 napon belül arról, hogy az arzén ivóvízminőség jellemzőivel kapcsolatos probléma kezelésére a települési önkormányzat hogyan készült fel, milyen intézkedéseket tett, illetve milyeneket tervez az ivóvízminőség vízellátási kötelezettsége teljesítése érdekében.

 

2.7.1. Ivóvíz pályázattal kapcsolatos teljes körű ügyintézés

Délegyháza Község Önkormányzata az ivóvízben lévő arzéntartalom csökkentése céljából KEOP-1.3.0 kódszámú Ivóvízminőség Javítási Pályázati kiírásra pályázatot nyújtott be 2010. január 22-én a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságához). A beadott pályázatunkat az első fordulóban elfogadták.

A támogatási szerződés aláírása megtörtént.

A második fordulóhoz szükséges Tervező, PR tevékenység (Kommunikációs és tájékoztatási feladatok), Projektmenedzseri feladatok ellátására vonatkozó pályázati felhívások közül Délegyháza Község Önkormányzatának Képviselő- testülete kiválasztotta a három nyertes pályázót 2010.07.16-i Képviselő- testületi ülésén.

Délegyháza Község Önkormányzatának Alpolgármestere ÁNTSZ Közép- magyarországi Regionális Intézete Közegészségügyi Osztályát valamint ÁNTSZ Ráckeve illetékeseit levélben tájékoztatta a beadott pályázat első fordulóban elért eredményéről, valamint kérte méltányosságukat annak érdekében, hogy a pályázatba foglalt arzénmentesítésig ne kelljen a jelentős, már-már a működést is veszélyeztető anyagi gondokkal küszködő önkormányzatunkat csődbe vinni, a számunkra megfinanszírozhatatlan zacskós víz és lajtos kocsi elrendelésével.

Intézkedéseket tettünk szükség esetére a lajtos kocsival történő ivóvíz ellátás biztosítása iránt.

Délegyháza Község Önkormányzat a 1167/14 hrsz-ú ingatlanra (Vízmű) kiírt pályázatot megnyerte.

Délegyháza Község Önkormányzatának Képviselő- testülete 2010. március 29-én 118/2010.(III.29) számú határozatával eldöntötte, hogy Délegyháza Község Helyi Építési Szabályzatával történő összhangba hozatal céljából a Szennyvízrendeletét és Ivóvízrendeletét módosítani fogja. Ezt oly módon kívánja megvalósítani, hogy Délegyháza Község lakosait kötelezni fogja az ivóvízhálózat és csatornahálózat rendeltetésszerű használatára arra, oly módon, hogy ott a hálózat kiépítésre került köteles mindenki a DTV Zrt. által szolgáltatott vizet használni, vagy az ÁNTSZ által bevizsgált saját vízrendszerére hitelesített mérőórát felszereltetni és annak leolvasását biztosítva az igénybevett csatorna szolgáltatás díját megfizetni. Képviselő-testület felkérte Hivatalát a rendelet-módosítás előkészítésére.

Délegyháza Község Önkormányzat közterület-felügyelője valamint DTV. Zrt szakembere 2010. szeptemberétől az alacsony ivóvíz-fogyasztású helyeket valamint a csapadékelvezetés és szennyvízhálózat csatlakozásokat ellenőrizni fogja.

 

2.7.2. Kútnyilvántartással kapcsolatos ügyintézés

A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996 (V. 22.) Kormányrendelet 24. § (1) c) pontja rögzíti, hogy a jegyző hatósági engedélye szükséges a házi vízigények ellátását szolgáló, legfeljebb 500 m3/év (40 m3/hó) vízigény kielégítését szolgáló kút létesítéséhez, használatbavételéhez, megszüntetéséhez. Meglévő kút esetén a kút fennmaradását a jegyző engedélyezi. A bejelentés elmulasztása, vagy hamis adatok szolgáltatása esetén vízjogi szabálysértési bírság szabható ki, melynek összege 50 000 Ft is lehet. Erre a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény és az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet 125 §-a ad lehetőséget.  A kutakat a „Kútbejelentő” nevű nyomtatványon tudják hivatalunk részére bejelenteni. 500 m3/év fölötti vízigény kielégítését szolgáló kút létesítéséhez a Közép- Duna- Völgyi Környezetvédelmi,

Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (1447 Budapest, Pf.541) rendelkezik hatáskörrel.

Az ingatlanokat, ha az utcában van csatorna, a meglévő csatornahálózatra rá kell kötni. Ha az ingatlan nincs a csatornahálózatra bekötve a tulajdonosának a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény és a talajterhelési díjról szóló 11/2004 (VIII. 23.) önkormányzati rendelet szerint talajterhelési díjat kell fizetnie.

Természetesen új bekötéseknél a közműfejlesztési hozzájárulásokat be kell fizetni.

 

<- Vissza

SJ Sticky Any Module

Széchenyi Terv Plusz logó

Keresés

Bejelentkezés

A regisztrációval Ön elfogadja a regisztrált felhasználókra vonatkozó szabályokat, melyet a Fórum oldal, Szabályzat fülre klikkelve olvashat el.

Közadattár

ISO 14001

Környezetvédelem

Délegyháza környezetvédelmi programja

Copyright © 2013. All Rights Reserved.