Délegyháza

Önkormányzat

Üzemeltetés 2.2

2.2. Útkezeléssel kapcsolatos tájékoztatás

 2.2.1. Közlekedési táblák, tükör, fekvőrendőr kihelyezésével kapcsolatos ügyintézés

 

„A helyi önkormányzatokról” szóló 2011.évi CLXXXIX. számú törvény 13.§ (1) bekezdés 2. pontja szerint” A helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok különösen a településüzemeltetés (köztemetők kialakítása és fenntartása, a közvilágításról való gondoskodás, kéményseprő-ipari szolgáltatás biztosítása, a helyi közutak és tartozékainak kialakítása és fenntartása, közparkok és egyéb közterületek kialakítása és fenntartása, gépjárművek parkolásának biztosítása.”

 

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34. § (1) – (2) bekezdése alapján „a közút kezelője - az országos és a helyi közutak kezeléséről szóló jogszabályok szerint eljárva - köteles gondoskodni arról, hogy a közút a biztonságos közlekedésre alkalmas, közvetlen környezete esztétikus és kulturált legyen. A közút forgalmi rendjét - ha jogszabály másként nem rendelkezik - a közút kezelője alakítja ki. A forgalmi rendet - a forgalmi körülmények vagy a baleseti helyzet jelentősebb változása esetén, de legalább ötévenként - a közút kezelőjének felül kell vizsgálnia, és ha szükséges, módosítania kell. A közlekedési hatóság - a közlekedés biztonságát sértő vagy veszélyeztető helyzet megszüntetése érdekében - kezdeményezheti a forgalomszabályozás módosítását, vagy a közút kezelőjét a forgalmi rend felülvizsgálatára kötelezheti.”

 Az 1988. évi I. törvény 43. § (1) - (2) bekezdései alapján a közút kezelője a közút melletti ingatlanon, annak rendeltetésszerű használatát nem akadályozó módon közúti jelzést, mozgatható hóvédművet, illetőleg – kártalanítás ellenében – azon, az alatt vagy felett műtárgyat helyezhet el, vagy tarthat fenn, és azt tűrni köteles az ingatlannak nem minősülő építmény, továbbá a villany-, telefon- és egyéb oszlop tulajdonosa is.

 Az 1988. évi I. törvény 34. § (1) – (2) bekezdése, illetőleg 43. § (1) bekezdése esetén - a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 92. § (10) bekezdés a) pontja alapján - a helyi közutak tekintetében a közút kezelőjén a helyi önkormányzat Képviselő-testületét kell érteni. Így Délegyháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete hatáskörébe tartozik a lakosok által igényelt közlekedési táblák, fekvőrendőrök, valamint biztonsági korlát kihelyezéséről való döntés.

 

 2.2.2. Utakkal kapcsolatos bejelentések kivizsgálása, javítási munkák megrendelése

Útjaink karbantartását Délegyháza Község Önkormányzatának Községgondnoksága végzi.

Községgondnok: Hallai László: 06-30-599 6160

Közterület felügyelő: Trencsánszki Tibor: 06-30-328-0304

Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy milyen fontossági szempontokat vett figyelembe képviselő-testületünk a közutak szilárd burkolattal történő felújítása mérlegelésekor: 

 

1.      busz közlekedéssel érintett gyűjtő utak - ezzel egyenértékű bármelyik út, ahol a lakosság hajlandó közösen anyagi áldozatvállalásra

 

2.      gyűjtő utak

 

3.      szilárd burkolatú utak, melyek már elhasználódtak

 

4.      egyéb út

 

5.      zsákutca

 

       

Természetesen továbbra is minden erőnkkel azon vagyunk, hogy településünkön a szilárd burkolatú utak számát tovább gyarapítsuk.

 

Délegyháza Község Önkormányzata

 

 

Délegyháza Község Önkormányzatának községgondnoksága folyamatosan gréderezi a földutakat.

Az ügycsoport felelőse:

Tisza Gabriella településüzemeltetési előadó

Elérhetősége:

Polgármesteri Hivatal 13-as számú szoba

Tel: 06 (24) 542-155 / 105-ös mellék

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ügyfélfogadási rend:

 Hétfő: 8.00-16.00

Szerda: 8.00-17.30

 Ügyintézési határidő:

 Kérelem beérkezését követő Képviselő- testületi ülés, legkésőbb 45 munkanap

 

 

 

<- Vissza

SJ Sticky Any Module

Széchenyi Terv Plusz logó

Keresés

Bejelentkezés

A regisztrációval Ön elfogadja a regisztrált felhasználókra vonatkozó szabályokat, melyet a Fórum oldal, Szabályzat fülre klikkelve olvashat el.

Közadattár

ISO 14001

Környezetvédelem

Délegyháza környezetvédelmi programja

Copyright © 2013. All Rights Reserved.