Délegyháza

Önkormányzat

Birtokvédelmi eljárás

Birtokvédelmi eljárás

 

A birtokvédelmi eljárás az ügyfél kérelmére indítható. A kérelemben meg kell nevezni, ki ellen kíván az ügyfél eljárást indítani (név, pontos lakcím).

 

A kérelmet a Polgármesteri Hivatal (2337 Délegyháza Árpád utca 8. ) Hatósági osztályán lehet benyújtani, de postán is feladható.

 

A kérelmen 2.200,- Ft értékű illetékbélyeget kell leróni.

Az illeték megfizetése alól felmentést lehet kérni, amennyiben az ügyfél szociális körülményei ezt indokolják. A birtokvédelmi eljárás megindítására irányuló kérelemben az illeték megfizetése alóli mentesítést külön kérni kell.

 

A kérelemnek tartalmaznia kell az eljárást megindító ügyfél nevét, pontos lakcímét (nem kötelező jelleggel telefonszámait, fax számát), valamint a birtokháborítást elkövető polgár nevét, lakóhelyét, s a birtokháborítás tényének rövid, tényszerű leírását. Esetleg tanúk megnevezését (névvel, címmel), a kérelemhez mellékelni lehet bármilyen egyéb bizonyítékot, ami alátámaszthatja a kérelem állításait (pl. fénykép, videofelvétel, okirat, levél, stb.).

 


AMIT MÉG FONTOST TUDNI!

 

A kérelem benyújtása után a birtokvédelmi ügyintéző a 2004. évi CXL. törvény (Ket.) 62. §-ában foglaltaknak megfelelően a tényállás tisztázása érdekében helyszíni szemlét tart, tárgyalást tűz ki, meghallgatja a feleket, és kísérletet tesz a felek közötti egyezség létrehozására.

 

Ha az egyezség nem jön létre, akkor az ügyben a birtokvédelmi hatóság határozatot hoz a kérelem előterjesztésétől számított 20 munkanapon belül. Indokolt esetben az eljárás 22 munkanappal meghosszabbítható.

 

A Polgári Törvénykönyv 191. § (1) bekezdése alapján akit a birtokától megfosztanak vagy birtoklásában zavarnak, a jegyzőtől egy éven belül kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását, vagy a zavarás megszüntetését. Amennyiben a birtokháborítás kezdetétől 1 év már eltelt, az eljárásra a jegyző nem, csak a bíróság az illetékes.

 

 

JOGORVOSLATRÓL

 

A Polgári Törvénykönyvről szóló többször módosított 1959. évi IV. törvény 191. § (4) bekezdésében meghatározott törvényi tényállás alapján a jegyző határozata ellen államigazgatási úton jogorvoslatnak helye nincs: a birtoklás kérdésében hozott határozatot 3 napon belül végre kell hajtani. 

 

A Polgári Törvénykönyv 192. § (1) bekezdése alapján az a fél, aki a jegyző határozatát sérelmesnek tartja, a határozat kézbesítésétől számított tizenöt napon belül a bíróságtól kérheti a határozat megváltoztatását.

 

 

<- Vissza

SJ Sticky Any Module

Széchenyi Terv Plusz logó

Keresés

Bejelentkezés

A regisztrációval Ön elfogadja a regisztrált felhasználókra vonatkozó szabályokat, melyet a Fórum oldal, Szabályzat fülre klikkelve olvashat el.

Közadattár

ISO 14001

Környezetvédelem

Délegyháza környezetvédelmi programja

Copyright © 2013. All Rights Reserved.