Délegyháza

Önkormányzat

Temetési segély

Temetési segély

 

 

A temetési segély olyan, szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátás, amelyet a települési önkormányzatok (a továbbiakban: önkormányzat) nyújthatnak a rászorultak részére. Mivel a temetési segély biztosítása nem kötelező feladata az önkormányzatoknak, ezért e szociális ellátás igénybevételének lehetőségéről minden esetben a településeken kell érdeklődni.

 

A temetési segélyt biztosító települések képviselő-testületeinek önkormányzati rendeletben kell szabályozniuk a jogosultak körét, valamint az igénylés módját, azaz a temetési segély igénybevételének feltételeit.

 

A temetési segély szociális rászorultságtól függő ellátások körébe tartozik, ezért az csak annak a személynek részére állapítható meg, aki

  • úgy gondoskodott az elhunyt személy temetéséről, hogy arra nem volt köteles, vagy
  • tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve a családja létfenntartását veszélyeztetik.

 

Az elhunytak eltemettetéséről az alábbi személyek - ebben a sorrendben - kötelesek gondoskodni:

  • elsősorban az, aki az eltemettetést szerződésben (például tartási szerződésben) vállalta;
  • másodsorban az, akit erre az elhunyt végrendelete kötelez;
  • harmadsorban a végintézkedés hiányában, az elhunyt elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa;
  • negyedsorban az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója a törvényes öröklés sorrendje szerint.

 

A házastárson kívül közeli hozzátartozónak kell tekinteni az egyeneságbeli rokonokat, az örökbefogadott, mostoha- és neveltgyermekeket, az örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülőket, valamint a testvéreket. A törvényes öröklés sorrendjét a Polgári Törvénykönyv határozza meg.

 

Ha az önkormányzat rendeletében biztosítja a temetési segély igénybevételének lehetőségét, úgy a szociális rászorultság megállapításához szükséges, egy főre számított maximális havi jövedelemhatárt csak úgy határozhatják meg, hogy az nem lehet alacsonyabb az öregségi nyugdíj legkisebb összegénél. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat által megállapított és a jogosultságot megalapozó jövedelemhatár 28 500 forintnál nem lehet alacsonyabb.

 

Amennyiben egyedül élő személy kérelmezi a segélyt, úgy a jogosultságot megalapozó jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-ánál nem lehet alacsonyabb. A segély elbírálása szempontjából egyedül élőnek kell tekinteni mindazokat, akik egyszemélyes háztartásban élnek.

 

Az ügyfél, írásban kérheti az eljáró hatóságtól, hogy az más hatóságtól szerezze be az általa megjelölt adatra vonatkozó igazolásokat. Ha az igazolásokat az eljáró hatóság szerzi be, az ehhez szükséges illeték vagy igazgatási szolgáltatási díjfizetési kötelezettségét az ügyfél az eljáró hatóságnál teljesíti.

 

Ezt követően a hatóság elbírálja a kérelmet, majd döntését határozatba foglalja, és határozatát kézbesíti az ügyfélnek. Az érdemi határozat meghozatalának határideje 22 munkanap, melybe nem számít bele az esetleges hiánypótlás időtartama.

 

A temetési segély összege nem lehet kevesebb, mint a helyben szokásos, legolcsóbb temetés költségének 10 %-a. A segély a temetési költségek teljes összegét is elérheti viszont abban az esetben, ha a kiadások a kérelmező vagy családja létfenntartását veszélyeztetik. A személyi jövedelemadó számítása szempontjából a temetési segély adómentes szociális ellátásnak minősül.

 

 

Az eljárás menete:

A kérelem benyújtását követően vizsgálják a jogszabályban meghatározott feltételeknek való megfelelést, illetve környezettanulmányra kerül sor. A kérelmet érdemben a bizottság bírálja el. A bizottsági döntésről határozat születik.

 

A települési önkormányzathoz benyújtott temetési segély iránti kérelemhez mellékelni kell a temetés költségeiről szóló, a segélyt kérő vagy az elhunyttal egy háztartásban élt családtag nevére kiállított számlát. A számlákat a kérelem elbírálását követően az igénylőknek visszaadják, de rávezetik a megállapított segély összegét vagy az elutasítás tényét és a határozat számát. A temetési segély megállapítható - utólagos elszámolás mellett - a költségeket igazoló számla hiányában is. Amennyiben a temetési segélyt nem a haláleset helye szerinti önkormányzattól kérik, úgy a kérelemhez mellékelni kell a halotti anyakönyvi kivonatot is. A kérelem benyújtásának és elbírálásának részletes szabályait az önkormányzat rendeletben szabályozza.

 

Helyi szabályozás:

Temetési segélyre jogosult az eltemettető, ha családjában az egy főre jutó havi jövedelem a nyugdíjminimum kétszeresét nem haladja meg és az önkormányzat rendeletében meghatározott vagyonnal nem rendelkezik. Nem állapítható meg temetési segély, ha az elhunyt életbiztosítással rendelkezett, és ennek összege meghaladja a temetés tényét igazoló számla végösszegét. A temetési segély összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos, legolcsóbb temetés költségeinek 10 %-ánál, maximális összege 15 000 Ft.

 

 

Hol és hogyan kell benyújtani a kérelmet?

A kérelmet Délegyháza Község Polgármesteri Hivatalának Hatósági Osztályához kell benyújtani. A kérelem benyújtható postai úton is.

 

 

A kérelem tartalma

A kérelmet a mellékelt kitöltési útmutatónak megfelelően kell kitölteni.

A kérelemhez szükséges mellékletek

  • a temetés költségeiről szóló számla
  • halotti anyakönyvi kivonat másolata, amelyet az anyakönyvvezető ad ki
  • kérelmező családjában élők jövedelemnyilatkozata, amelyet a munkáltató ad ki

 

 

Az ügyintézéshez szükséges díjak, illetékek, azok befizetésének módja:

Az eljárás díj- és illetékmentes.

 

 

Az ügyintézés határidejéről:

Az ügyintézés határideje a kérelem benyújtásának határidejétől számított 22 munkanap.

 

 

A jogorvoslati lehetőségekről:

Az ügyfél által sérelmesnek tartott határozattal szemben fellebbezésnek van helye, melyet az első fokon eljárt hatósághoz kell benyújtani a határozat kézhezvételét követő 10 munkanapon belül. A kérelmet másodfokon a képviselő testület bírálja el. A másodfokon hozott döntést a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül, keresetlevéllel lehet megtámadni a bíróságon.

 

 

<- Vissza

SJ Sticky Any Module

Széchenyi Terv Plusz logó

Keresés

Bejelentkezés

A regisztrációval Ön elfogadja a regisztrált felhasználókra vonatkozó szabályokat, melyet a Fórum oldal, Szabályzat fülre klikkelve olvashat el.

Közadattár

ISO 14001

Környezetvédelem

Délegyháza környezetvédelmi programja

Copyright © 2013. All Rights Reserved.