Délegyháza

Önkormányzat

Időskorúak járadéka

Időskorúak járadéka

 

 

Az időskorúak járadéka olyan szociális pénzbeli ellátás, amelyet a szociális rászorultságtól függően a települési önkormányzat állapítja meg a jogosultsági feltételeknek megfelelő időskorúaknak.

 

A települési önkormányzat jegyzője olyan időskorú személyek részére állapítja meg ezt az ellátást, akik nem rendelkeznek megélhetést biztosító jövedelemmel.

 

Azonban csak olyan személy veheti igénybe az időskorúak járadékát, aki a 62. életévet vagy a rá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte és

  • egyedülálló személyként - amennyiben még nem töltötte be a 75. életévét - a havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 95%-át, azaz 2010-ben 27 075 forintot, illetve - amennyiben betöltötte a 75. életévét - a havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át (2010-ben 37 050 forintot), vagy
  • nem egyedülálló személyként a saját és vele együtt lakó házastársa, élettársa jövedelme alapján számított egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a nyugdíjminimum 80%-át, azaz 2010-ben 22 800 forintot. Különélőnek azokat a házastársakat lehet csak tekinteni, akiknek különböző a lakcímük.

 

Az időskorúak járadékára való jogosultság fennállását a települési önkormányzatnak kétévente legalább egyszer felül kell vizsgálnia.

 

Az időskorúak járadékát havonta folyósítják, amelynek összege attól függ, hogy a jogosult egyedülálló vagy sem, illetve rendelkezik-e jövedelemmel vagy jövedelme egyáltalán nincsen.

 

Jövedelemmel nem rendelkező jogosult esetén a járadék összege:

  • ha a jogosult egyedülálló - és még nem múlt el 75 éves - az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 95 %-a, azaz 27 075 forint, abban az esetben, ha betöltötte a 75. életévét az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-a, azaz 37 050 forint,
  • ha a jogosult nem egyedülálló, akkor az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-a, azaz 22 800 forint.

 

Jövedelemmel rendelkező jogosult esetén:

  •  ha a jogosult egyedülálló és nem múlt el még 75 éves az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege 95 %-ának és a jogosult havi jövedelmének különbözete, ha elmúlt 75 éves az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-a és a jogosult havi jövedelmének különbözete;
  • ha nem egyedülálló az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege 80 %-ának és a jogosult havi jövedelmének különbözete.

 

Jövedelemmel rendelkező jogosult esetén, ha a támogatás összege a fenti szabályozás szerint az ezer forintot nem érné el, akkor is legalább ezer forint összegű járadékot kell részére megállapítani.

 

A járadék megállapításánál nem minősül jövedelemnek, annak a tevékenységeknek a havi ellenértéke, amely nem jár rendszeres munkavégzéssel, valamint az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 40 %-át nem éri el.

 

 

Az eljárás menete:

Az időskorúak járadékát központi normatív támogatásként adják, a jogszabályi feltételek fennállása esetén. A kérelmet a Hatósági Osztály érdemben elbírálja és az ügyben a jogszabályi megfelelőség tekintetében helyt adó vagy elutasító határozatot hoz, melyet megküld a kérelmező részére.

 

 

Hol és hogyan kell benyújtani a kérelmet?

A kérelmet a Délegyháza Község Polgármesteri Hivatalának Hatósági Osztályához kell benyújtani. A kérelem benyújtható postai úton is.

 

Az időskorúak járadékát a feltételeknek megfelelő hajléktalan személyek is igényelhetik, mégpedig akkor, ha az ellátás igénylésekor nyilatkozatában tartózkodási helyként Délegyházi címet jelöl meg.

 

 

A kérelem tartalma

A kérelmet a mellékelt kitöltési útmutatónak megfelelően kell kitölteni. A kérelmet a házastársnak (élettársnak) is alá kell írnia. Ha erre az élettárs, házastárs nem hajlandó, nem utasítható el a kérelem automatikusan, hanem az önkormányzat megvizsgálja ennek okát, és a vizsgálat eredményének figyelembevételével dönt.

 

 

A kérelemhez szükséges mellékletek

  • Jövedelem- és vagyonnyilatkozathoz kapcsolódó igazolások

 

 

Az ügyintézéshez szükséges díjak, illetékek, azok befizetésének módja:

Az eljárás díj- és illetékmentes.

 

 

Az ügyintézés határidejéről:

Az ügyintézési határidő 22 munkanap.

 

 

A jogorvoslati lehetőségekről:

A döntés kézhezvételét követő 10 munkanapon belül fellebbezéssel lehet élni. A fellebbezést a másodfokon eljáró államigazgatási hivatalnak kell címezni, de az önkormányzatnál kell benyújtani. A másodfokú döntést peres úton, keresetlevéllel bíróság előtt lehet megtámadni.

 

 

Az alkalmazott jogszabályokról:

  • 2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól
  • 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
  • 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet

 

 

Az ügyfelet megillető adatvédelmi jogokról:

A hatóság köteles gondoskodni a tudomására jutott személyes adatok, törvény által védett adatok és a hivatásbeli titkok megőrzéséről. Az eljárás alatt a hatóságnak ki kell zárnia annak a lehetőségét, hogy ezen adatok nyilvánosságra kerüljenek vagy illetéktelen személyek tudomására jussanak. A hatóság csak abban az esetben továbbíthat adatokat más szervhez, ha erre külön törvény feljogosítja vagy az érintett beleegyezett.

 

 

Az egyes eljárási cselekményekhez kapcsolódó, az ügyfelet megillető jogokról, az ügyfelet terhelő kötelezettségekről:

 

Az ügyfél jogai a hatóság előtt:

  • kezdeményezheti eljárás megindítását, illetve kérelmét visszavonhatja;
  • eljárhat törvényes képviselője, vagy meghatalmazottja útján;
  • hiányosan benyújtott kérelem esetén az ügyfelet hiánypótlásra kell felhívni, ekkor az ügyfél az előírt határidő alatt pótolhatja a kérelem hiányait;
  • részt vehet a tanú és a szakértő meghallgatásán, a szemlén és a tárgyaláson; ezekről az ügyfelet értesíteni kell;
  • az eljárás során észrevételeket tehet;
  • az eljárás során szóban vagy írásban nyilatkozatot tehet, illetve megtagadhatja a nyilatkozattételt;
  • betekinthet az eljárás során keletkezett iratokba, azokról másolatot készíthet, kérhet;
  • a hatóság, szükség esetén, köteles tolmácsot, illetve jeltolmácsot alkalmazni;
  • jogorvoslattal élhet a hatóság meghatározott határozatai ellen.

 

 

Az ügyfél kötelezettségei a hatóság előtt:

  • hivatalból indult, vagy hivatalból folytatott eljárásban a hatóság idézésére köteles megjelenni;
  • a hatóság felhívására köteles meghatározott okiratok, más iratok bemutatására;
  • az eljárás során számára a hatóság által előírt cselekményeket teljesítenie kell, ha nem így tesz, akkor a törvényben meghatározott esetekben eljárási bírság szabható ki az ügyféllel szemben.
  • az eljáró hatóság folyamatosan tájékoztatja az ügyfelet jogairól és kötelezettségeiről.

 

 

 

<- Vissza

SJ Sticky Any Module

Széchenyi Terv Plusz logó

Keresés

Bejelentkezés

A regisztrációval Ön elfogadja a regisztrált felhasználókra vonatkozó szabályokat, melyet a Fórum oldal, Szabályzat fülre klikkelve olvashat el.

Közadattár

ISO 14001

Környezetvédelem

Délegyháza környezetvédelmi programja

Copyright © 2013. All Rights Reserved.