Délegyháza

Önkormányzat

Avar és kerti hulladék égetés rendelet

DÉLEGYHÁZA  KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Képviselő-testületének

18/2009 (VI.23.) rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

 


Délegyháza Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az avar és kerti hulladék égetéséről az alábbi rendelet alkotja.

 

 

1. §

 

(1) A rendelet hatálya Délegyháza közigazgatási területén lévő ingatlanokra terjed ki.

(2) A rendelet alkalmazása szempontjából avarnak és kerti hulladéknak minősül a hasznosításra, komposztálásra alkalmatlan fű, lomb, kaszálék, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél és egyéb növényi maradványok.

 

 

2. §

 

(1) A lakosság egészségének és a levegő tisztaságának védelme érdekében az avar és kerti hulladék égetése csak keddi és vasárnapi napokon 8.00 – 18.00 óra között megengedett.

(2) Avar és kerti hulladék nem égethető tűzgyújtási tilalom időtartama alatt.

(3) Az avar és kerti hulladék között kommunális vagy ipari eredetű hulladék nem égethető.

 

 

3. §

 

(1) Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

(2) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, a tüzet azonnal el kell oltani.

(3) Avar és kerti hulladék csak nagykorú személy felügyelete mellett és a lakókörnyezet kismértékű zavarása mellett égethető.

(4) Az égetés használatának helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

 

 

4. §

 

Szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki e rendelet 2. és 3. §-ában foglalt rendelkezéseket megszegi.

 

 

5. §

 

Jelen rendeletet a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény, a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet, valamint az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet szabályaival, valamint a vonatkozó jelenleg hatályos egyéb jogszabályokkal együtt kell alkalmazni.

 

 

6. §

 

E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépés után keletkezett ügyekben kell alkalmazni.

 

 

Délegyháza, 2009. június 22.

 

Dr. gr. Bethlen Istvánné

polgármester

dr. Kriston István

aljegyző

 

A rendelet kihirdetve:

Délegyháza, 2009. június 23.

 

dr. Kriston István

aljegyző

 

 

<- Vissza

SJ Sticky Any Module

Széchenyi Terv Plusz logó

Keresés

Bejelentkezés

A regisztrációval Ön elfogadja a regisztrált felhasználókra vonatkozó szabályokat, melyet a Fórum oldal, Szabályzat fülre klikkelve olvashat el.

Közadattár

ISO 14001

Környezetvédelem

Délegyháza környezetvédelmi programja

Copyright © 2013. All Rights Reserved.